Kulinarny warsztat weekendowy w górach.

KUCHNIA PEŁNA MIŁOŚCI -kulinarny warsztat w górach.

„Lato & ogień & pasja”
8-10 czerwca 2018

Weekend z dietetyką i Tradycyjną Medycyną Chińską

Jeśli stęskniłaś/stęskniłeś się za przyrodą, pysznym jedzeniem i przyjemnymi aktywnościami poza miejskim zgiełkiem jedź z nami!

To drugi warsztat w tym roku poświęcony zdrowej diecie i metodom utrzymania zdrowia oraz powrotu do harmonii wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nie zabraknie także spacerów, jogi, medytacji, nauki masażu, a nawet tańców! 

Zapisy: REZERWUJĘ! 

Miejsce: Tęczowa Dolina, to piękne miejsce, położone w Beskidzie Wyspowym, malowniczej górskiej miejscowości Rozdziele, 65km na południowy-wschód od Krakowa.
Śpimy w domu z drewna – w ośrodku prowadzonym przez Fundację. Gotujemy zdrowo i pysznie, a do tego wegańsko na kuchni opalanej drewnem! Spacerujemy po okolicznych lasach, ogrodach, sadzie pełnym jabłoni i łąkach. Śpimy w klimatycznych pokojach (1-2-3-4 osobowych) na drewnianych łóżkach. Do dyspozycji uczestników są 3 wspólne łazienki z prysznicami. W dużej jadalni połączonej z kuchnią skorzystać można z ogromnego i zaskakującego wyjścia na taras, aby podziwiać widok pasma Beskidów oraz las.
 

Zajęcia warsztatowe odbywają się w przestronnej kuchni z „wyspą” i piecem opalanym drewnem, 
z widokiem na ogród oraz na klimatycznej dużej sali z dostępem do mat i poduszek medytacyjnych. Odpoczywamy od internetu i telefonów.
Podczas warsztatu nauczymy Was kulinarnej alchemii… miłości do gotowania, tak aby potrawy nie tylko bosko smakowały, ale również wzmacniały naszą energię życiową i witalność.
Zaszywamy się na weekend, aby nauczyć się:
– co jeść aby mieć dużo energii i witalności ( indywidualnie dobrana dieta) 
– jak samemu leczyć się dietą i ziołami wg TMC (autodiagnoza)
 – jak smacznie i zdrowo gotować (kuchnia wg 5 przemian)
 – jak wykorzystać dzikie rośliny jadalne i zioła oraz przyprawy i super foods (terapia żywieniowa)
– jak obudzić energię (nauka masażu punktów akupunkturowych)
 – jak wzbudzić radość i OGIEŃ (taniec, jam session, joga kundalini)

Szczegółowy program warsztatu:

I dzień (od godz 15:30/ 18:00)

Warsztat zaczyna się w piątek o 15.30 od podwieczorku (aromatyczny pasztet roślinny i sałatka z kiszonych domowych buraków, herbata ziołowa) dla Wszystkich, którzy mają ochotę przyjechać do Tęczowej Doliny wcześniej i zrelaksować się. O godz 18:00 zaczynamy główną część powitalną. Wspólnie zasiądziemy do pożywnej kolacji, a potem zapoznamy się przy wprowadzającym kręgu zdrowia do Kuchni pełnej miłości, gdzie poruszymy temat m.in. samodiagnozy, niedoborów, nadmiarów, zastojów, teorii Yin i Yang oraz leczniczych właściwości pożywienia w aspekcie energii OGNIA i Lata :). Dzień zakończymy wieczorną medytacją Serca dla chętnych w intencji radości i pokoju dla Świata.

II dzień

Ranek rozpoczynamy pijąc zioła chińskie, zachowując skupienie i ciszę, aż do końca porannego spaceru po lesie z ćwiczeniami tematycznymi w naturze, po którym przystąpimy do pysznego śniadania pod postacią aromatycznych owsianek i past oraz ziół z ogrodu.

Po śniadaniu przystąpimy do zajęć pt. 5 emocji – 5 przemian – 5 narządów – czyli o konstytucji i właściwościach otaczającego nas Świata w aspekcie 5 elementów oraz o tym jak leczyć i wzmacniać swoje ciało za pomocą pożywienia oraz ziół i przypraw, a także otaczających nas ludzi, przedmiotów, zwierząt i zachowań, jak nie zachorować i czy choroba w ogóle istnieje. Omówimy indywidualne przypadki na przykładach uczestników i techniki terapii wg dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Po wegańskim, pełnym zaskakujących i naturalnych smakołyków obiedzie z pieca opalanego drewnem, chętne osoby będą mogły skorzystać z nauki technik poprawiających kondycję i zdrowie – masażu punktów akupunkturowych. To starochiński masaż leczniczy i energetyzujący oparty o masaż punktów zlokalizowanych na całym ciele (zajęcia praktyczne w parach).

Po masażu spożyjemy zdrowy deser pod postacią ciasta z sezonowych owoców i nauczymy się przyrządzać kawę wg 5 przemian z prażonej cykorii.

Kolacja gotowana jest wspólnie w ramach warsztatów kulinarnych przez uczestników zgodnie z filozofią 5 przemian pod postacią zupy mocy na piecu opalanym drewnem lub w kociołku na ognisku w zależności od warunków pogodowych. W trakcie gotowania omawiane będą techniki kulinarne i właściwości przyrządzanych przez uczestników potraw, a także przepisy kulinarne przydatne w terapii żywieniowej.

Dzień zakończymy kręgiem zdrowia nawiązującym do RADOŚCI pod postacią jam session z wykorzystaniem etnicznych instrumentów.

III dzień

Poranna praktyka jogi kundalini i pranajamy otworzą nasz dzień, pozwoli nam poznać nowe techniki pracy z ciałem pomagające wzbudzić słońce i radość na świeżym powietrzu. Zajęcia odbywają się w ogrodzie lub na tarasie/ sali w zależności od pogody.

Po śniadaniu odbędzie się wykład: Pasja, radość i energia, czyli jak odżywiać się w okresie Lata, co oznacza radość wg filozofii Medycyny Chińskiej oraz jak skorzystać z energii elementu OGNIA. Dowiemy się co i kiedy jeść, poznamy właściwości lecznicze podstawowych produktów spożywczych i roślin dziko rosnących dostępnych w okresie Lata – toniki lecznicze z warzyw, owoców, kasz i ziół.

Po wykładzie odbędą się tańce nawiązujące do medytacji dynamicznej w ruchu – taniec intuicyjny wg energii Yin i Yang w intencji – RADOŚCI.

Warsztat wyjazdowy kończymy wspólnie kulinarną praktyką gotując obiad wg 5 przemian z użyciem dziko rosnących roślin jadalnych i pożegnaniem o godzinie 15:00. Osoby chętne mogą zostać do 18:00 i relaksować się w otoczeniu natury.

Każdy uczestnik otrzymuje skrypt.

W czasie wolnym uczestnicy mogą spacerować po pięknej okolicy, szlakach i łąkach, zbierać zioła pod okiem prowadzącego oraz cieszyć się relaksem na tarasie naszego domu, wspólnie medytować.

Uczestnicy w trakcie warsztatu mogą skorzystać z porady prowadzącego w wolnym czasie np. w trakcie przerw dotyczących swojego stanu zdrowia, pomocy w samodiagnozie oraz podstawowych spostrzeżeniach dotyczących głównej diagnozy i wskazówek zdrowotnych.

Na wyjeździe istnieje możliwość nabycia ziół kulinarnych oraz kwiatów do własnego użytku kulinarnego, a także skorzystania z zabiegu akupunktury i moksy lub masażu gua-sha.

Prowadzi:
Katarzyna Fizia –mgr dietetyki (ukończyła studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach), dietetyk TCM, terapeuta TCM, weganka, pasjonatka kulinarna, specjalista z zakresu masażu Gua Sha, ziół kulinarnych TCM, praktykuje Ping Shen i jogę holistyczną i kundalini. Kontynuuje rozwój naukowy na studiach doktoranckich (Śląski Uniwersytet Medyczny). W zakresie TCM dokształca się już od ponad 8 lat w Instytucie Medycyny Chińskiej i Profilaktyki Zdrowia w Krakowie. Terapią żywieniową, psychodietetyką oraz diet coachingiem zajmuje się zawodowo już od ponad 9 lat, dietetyką TCM od 2010 roku. Prowadzi autorski cykl warsztatów kulinarnych i rozwojowych w Krakowie i Katowicach pod hasłem Dietetyka TCM dla każdego! Obecnie podjęła 2,5 letnie nauczanie akupunktury klasycznej – Styl jednej igły we Wrocławiu w szkole prowadzonej przez Donalda Halfkennego (Ling Shu Institute for Classical Acupuncture and Chinese Medicine).

Kasia o sobie:

„… z czasem odkryłam leczniczą moc kulinarnych ziół po czym całkowicie zatonęłam w energii gotowania wg 5 elementów oraz dostosowywania potraw, metod ich gotowania i doprawiania do stanu energetycznego organizmu. Obserwując naturę, ziemię i pory roku oraz zmiany jakie w nich zachodzą, a także swoje własne ciało i umysł odkrywam wciąż nie poznaną jeszcze do końca olbrzymią wiedzę dotyczącą pokarmu i jego energii. W swojej pracy łączę dietetykę zachodnią z dietetyką TCM diagnozując pacjentów za pomocą wywiadu, oględzin ciała oraz diagnozy z języka i pulsu. Pacjenci, których spotykam na swojej drodze, ciężko chorzy jak i zupełnie zdrowi korzystają z porad dietetycznych chcąc przywrócić równowagę w swoim ciele oraz umyśle. To piękne uczucie kiedy mogę pomóc osobom z wieloletnimi problemami zdrowotnymi wprowadzając do ich diety nowe potrawy oparte o właściwe dla nich produkty. Pracując z pacjentami korzystam z technik tradycyjnej medycyny chińskiej, dietetyki zachodniej oraz z nowoczesnego diet coachingu i elementów psychodietetyki. Uczę pacjentów podstawowych chińskich ćwiczeń oddechowych, a także wykonuję starochiński masaż Gua Sha poruszający zastoje i przyspieszający proces leczenia. Do diety wprowadzam zioła kulinarne TCM wzmacniające terapię żywieniową oraz w razie potrzeby indywidualne receptury.”

Cena: 590zł

Opłata gwarantująca miejsce w grupie to równocześnie pierwsza „rata”. Jest to opłata za zajęcia warsztatowe i wynosi 290 zł (jest to bezzwrotna).

Druga rata to opłata za nocleg i wyżywienie płatna na miejscu w gotówce, wynosi 300zł. 

Zapisy: REZERWUJĘ!

Organizacja wyjazdu w skrócie:

Warsztat zaczyna się w piątek o 15.30 od podwieczorka dla wszystkich, którzy mają ochotę przyjechać do Tęczowej wcześniej i zrelaksować się oczekując na całą grupę. O godz 18:00 zaczynamy właściwą część powitalną wspólną kolacją i wykładem wprowadzającym oraz kręgiem zapoznawczym i wieczorną medytacją.

W sobotę zajęcia odbywają się wg intensywnego harmonogramu:
– zajęcia ruchowe w terenie przed śniadaniem
– śniadanie
– wykład 2,5 h przed obiadem
– obiad
– czas wolny/ spacer po obiedzie
– warsztat masażu (2h)
– wspólne gotowanie kolacji wg 5 przemian – warsztat kulinarny
– kolacja
– krąg zdrowia i jam session.

Niedziela zaczyna się w przyrodzie praktyką jogi i pranajamy, następnie śniadanie i wykład wg programu oraz medytacja w tańcu. Kończymy warsztat wspólnym przygotowaniem obiadu wg 5 przemian i kręgiem pożegnalnym. Dla chętnych możliwość pozostania w ośrodku do godziny 18:00.

Zapisy: REZERWUJĘ!