Kulinarny warsztat weekendowy w górach.

KUCHNIA PEŁNA MIŁOŚCI
16-18 marca 2018
– PRZEBUDZENIE, REGENERACJA, WITALNOŚĆ –

Weekend z dietetyką i Tradycyjną Medycyną Chińską

Jeśli stęskniłaś/stęskniłeś się za przyrodą, pysznym jedzeniem i przyjemnymi aktywnościami poza miejskim zgiełkiem jedź z nami!
Pierwszy warsztat w tym roku poświęcimy zdrowej diecie i innym metodom utrzymania zdrowia i powrotu do harmonii wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nie zabraknie także spacerów, jogi, medytacji, nauki masażu, a nawet tańców!
 
Termin: 16-18 marca 2018

Zapisy: REZERWUJĘ!
Miejsce: Tęczowa Dolina, to piękne miejsce, położone w Beskidzie Wyspowym, malowniczej górskiej miejscowości Rozdziele, 65km na południowy-wschód od Krakowa.
 
Śpimy w domu z drewna – w ośrodku prowadzonym przez Fundację. Gotujemy zdrowo i pysznie, a do tego wegańsko na kuchni opalanej drewnem! Spacerujemy po okolicznych lasach, ogrodach i łąkach. Śpimy w klimatycznych pokojach (1-2-3-4 osobowych) na drewnianych łóżkach.
 
Do dyspozycji uczestników są 3 wspólne łazienki z prysznicami. W dużej jadalni połączonej z kuchnią skorzystać można z ogromnego i zaskakującego wyjścia na taras, aby podziwiać widok pasma Beskidów oraz las.
 
Zajęcia warsztatowe odbywają się w przestronnej kuchni z „wyspą”, z widokiem na ogród oraz na klimatycznej dużej sali z dostępem do mat i poduszek medytacyjnych. Odpoczywamy od internetu i telefonów. 
 
Podczas warsztatu nauczymy Was kulinarnej alchemii… miłości do gotowania, tak aby potrawy nie tylko bosko smakowały, ale również wzmacniały naszą energię życiową i witalność.
 
Zaszywamy się na weekend by nauczyć się:
 
– co jeść aby mieć dużo energii i witalności ( konstruowanie indywidualnej diety)
 
– jak samemu leczyć się dietą i ziołami wg TMC (autodiagnoza)
 
– jak smacznie i zdrowo gotować ( kuchnia wg 5 przemian)
 
– jak dbać o bliskich stosując odpowiednio dobrane potraw,
 
– jak wykonać podstawowy masaż Gua Sha i ogrzać ciało moksą.

Szczegółowy program warsztatu:

I dzień (od godz 15:30/ 18:00)

Warsztat zaczyna się w piątek o 15.30 od podwieczorku (aromatyczny pasztet roślinny i sałatka z kiszonych domowych buraków, herbata ziołowa) dla Wszystkich, którzy mają ochotę przyjechać do Tęczowej Doliny wcześniej i zrelaksować się oraz porozmawiać z prowadzącą warsztat. O godz 18:00 zaczynamy główną część powitalną. Wspólnie zasiądziemy do pożywnej kolacji, a potem zapoznamy się przy wprowadzającym wykładzie do Kuchni pełnej miłości na temat mi. samodiagnozy, niedoborów, nadmiarów, zastojów, teorii Yin i Yang oraz leczniczych właściwości pożywienia i ziół z uwzględnieniem WIOSNY i witalności :). Dzień zakończymy wieczorną medytacją dla chętnych.

II dzień

Każdy ranek rozpoczynamy pijąc zioła chińskie, zachowując skupienie i ciszę, aż do końca porannego spaceru po lesie, po którym przystąpimy do pysznego śniadania pod postacią aromatycznych owsianek. Po śniadaniu odbędą się wykłady o podanej tematyce. W sobotę przystąpimy do zajęć pt. 5 emocji – 5 przemian – 5 narządów – czyli o konstytucji i właściwościach otaczającego nas Świata w aspekcie 5 elementów oraz o tym jak leczyć i wzmacniać swoje ciało za pomocą pożywienia oraz ziół i przypraw, a także otaczających nas ludzi, przedmiotów, zwierząt i zachowań, jak nie zachorować i czy choroba w ogóle istnieje.

Po wegańskim, pełnym zaskakujących i naturalnych smakołyków obiedzie z pieca opalanego drewnem chętne osoby będą mogły skorzystać z nauki technik poprawiających kondycję zdrowia. Masaż Gua Sha oraz moksa – starochiński masaż leczniczy i energetyzujący – podstawy i zajęcia praktyczne w parach, czyli kiedy go zastosować i jak wykonać (uczestnicy proszeni są o zabranie ze sobą ręczników średniej wielkości. Masaż wykonywany będzie na powierzchni pleców i ramion. Po masażu wspólnie spożyjemy zdrowy deser pod postacią szarlotki z cynamonem i skórką Chen Pi.

Kolacja gotowana jest wspólnie w ramach warsztatów kulinarnych przez uczestników zgodnie z filozofią 5 przemian pod postacią zupy mocy. W trakcie gotowania omawiane będą techniki kulinarne i właściwości przyrządzanych przez uczestników potraw, a także przepisy kulinarne przydatne w terapii żywieniowej.

Dzień zakończymy medytacją dynamiczną w ruchu – tańcem intuicyjnym wg energii Yin i Yang oraz wspólnym kręgiem zdrowia.

III dzień

Po porannej praktyce na świeżym powietrzu w ogrodzie i po śniadaniu odbędzie się wspólna praktyka jogi dla chętnych oraz wykład: Witalność i energia oraz oczyszczanie organizmu – zastosowanie produktów spożywczych w codziennej terapii żywieniowej – czyli co i kiedy jeść, zalecenia dietetyczne w poszczególnych schorzeniach i najczęściej występujących dolegliwościach, właściwości lecznicze podstawowych produktów spożywczych – toniki lecznicze z warzyw, owoców, kasz i ziół.

Warsztat wyjazdowy kończymy wspólnie kulinarną praktyką gotując obiad wg 5 przemian i pożegnaniem o godzinie 15:00. Osoby chętne mogą zostać do 18:00 i relaksować się w otoczeniu natury lub w kręgu przy herbatce, czy też przy wspólnej medytacji Serca dla pokoju świata.

Każdy uczestnik otrzymuje skrypt.

W czasie wolnym uczestnicy mogą spacerować po pięknej okolicy, szlakach i łąkach, zbierać zioła pod okiem prowadzącego oraz cieszyć się relaksem na tarasie naszego domu, wspólnie medytować.

Uczestnicy w trakcie warsztatu mogą skorzystać z porady prowadzącego w wolnym czasie np. w trakcie przerw dotyczących swojego stanu zdrowia, pomocy w samodiagnozie oraz podstawowych spostrzeżeniach dotyczących głównej diagnozy i wskazówek zdrowotnych.

Na wyjeździe istnieje możliwość nabycia ziół kulinarnych oraz kwiatów do własnego użytku kulinarnego.

Prowadzi:
Katarzyna Fizia –mgr dietetyki (ukończyła studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach), dietetyk TCM, terapeuta TCM, weganka, pasjonatka kulinarna, specjalista z zakresu masażu Gua Sha, ziół kulinarnych TCM, praktykuje Ping Shen i jogę holistyczną i kundalini. Kontynuuje rozwój naukowy na studiach doktoranckich (Śląski Uniwersytet Medyczny). W zakresie TCM dokształca się już od ponad 8 lat w Instytucie Medycyny Chińskiej i Profilaktyki Zdrowia w Krakowie. Terapią żywieniową, psychodietetyką oraz diet coachingiem zajmuje się zawodowo już od ponad 9 lat, dietetyką TCM od 2010 roku. Prowadzi autorski cykl warsztatów kulinarnych i rozwojowych w Krakowie i Katowicach pod hasłem Dietetyka TCM dla każdego! Obecnie podjęła 2,5 letnie nauczanie akupunktury klasycznej – Styl jednej igły we Wrocławiu w szkole prowadzonej przez Donalda Halfkennego (Ling Shu Institute for Classical Acupuncture and Chinese Medicine).

Kasia o sobie:

„… z czasem odkryłam leczniczą moc kulinarnych ziół po czym całkowicie zatonęłam w energii gotowania wg 5 elementów oraz dostosowywania potraw, metod ich gotowania i doprawiania do stanu energetycznego organizmu. Obserwując naturę, ziemię i pory roku oraz zmiany jakie w nich zachodzą, a także swoje własne ciało i umysł odkrywam wciąż nie poznaną jeszcze do końca olbrzymią wiedzę dotyczącą pokarmu i jego energii. W swojej pracy łączę dietetykę zachodnią z dietetyką TCM diagnozując pacjentów za pomocą wywiadu, oględzin ciała oraz diagnozy z języka i pulsu. Pacjenci, których spotykam na swojej drodze, ciężko chorzy jak i zupełnie zdrowi korzystają z porad dietetycznych chcąc przywrócić równowagę w swoim ciele oraz umyśle. To piękne uczucie kiedy mogę pomóc osobom z wieloletnimi problemami zdrowotnymi wprowadzając do ich diety nowe potrawy oparte o właściwe dla nich produkty. Pracując z pacjentami korzystam z technik tradycyjnej medycyny chińskiej, dietetyki zachodniej oraz z nowoczesnego diet coachingu i elementów psychodietetyki. Uczę pacjentów podstawowych chińskich ćwiczeń oddechowych, a także wykonuję starochiński masaż Gua Sha poruszający zastoje i przyspieszający proces leczenia. Do diety wprowadzam zioła kulinarne TCM wzmacniające terapię żywieniową oraz w razie potrzeby indywidualne receptury.”

Polecam: https://web.facebook.com/groups/dietetykatcmdlakazdego/

Koszt: 590zł

Opłata gwarantująca miejsce w grupie to równocześnie pierwsza rata. Pierwsza wynosi 200 zł i jest bezzwrotna. Druga rata to opłata za nocleg i wyżywienie płatna na miejscu w gotówce. 

Zapisy: REZERWUJĘ!

Organizacja wyjazdu w skrócie:

Warsztat zaczyna się w piątek o 15.30 od podwieczorka dla wszystkich, którzy mają ochotę przyjechać do Tęczowej wcześniej i zrelaksować się oczekując na całą grupę. O godz 18:00 zaczynamy właściwą część powitalną wspólną kolacją i wykładem wprowadzającym oraz kręgiem zapoznawczym i wieczorną medytacją.

W sobotę zajęcia odbywają się wg intensywnego harmonogramu:
– zajęcia ruchowe w terenie przed śniadaniem
– śniadanie
– wykład 2,5 h przed obiadem
– obiad
– czas wolny/ spacer po obiedzie
– wykład i warsztat (2.5h)
– wprowadzenie do kuchni 5 przemian i wspólne gotowanie kolacji
– kolacja
– taniec intuicyjny i krąg

Niedziela zaczyna się w przyrodzie, następnie dla chętnych praktyka jogi i wykład wg programu. Kończymy warsztat wspólnym przygotowaniem obiadu wg 5 przemian i kręgiem na do widzenia. Dla chętnych możliwość pozostania w ośrodku do godziny 18:00.