Dzikie rośliny jadalne i lecznicze. MAJ

W przyrodzie – od uważności do praktycznej wiedzy o dzikich roślinach jadalnych.
EDYCJA  IV:
26 – 28 maja 2017

herbatka

Czy idąc po beskidzkiej łące widzisz tylko nieokreślone chabazie, trawska i zielska?

Czy wiesz, że wiele z nich możesz zjeść, zrobić z nich napar czy użyć jako przyprawę?
Czy chodząc po lesie chcesz czuć się pewnie jak u siebie w domu ?
Czy chcesz rozpoznawać i stosować pospolite rośliny lecznicze?

Zapraszamy Cię na warsztat łączący wiedzę o dzikich roślinach użytkowych z praktyką uważnego bycia w przyrodzie.

Co będziemy robić?
Wyruszymy w teren. Wykonując ćwiczenia ruchowe obudzimy ciało i przytłumione przez miejskie życie zmysły. Oswoimy się z przyrodą i zdobędziemy praktyczną wiedzę o dzikich roślinach.

zioła2

Nauczymy się rozpoznawać kilkadziesiąt gatunków roślin leczniczych oraz jadalnych. Dowiemy się w jaki sposób możemy je włączyć do codziennej kuchni i domowej apteczki. Warsztat ma również na celu regenerację sił. Dzięki delikatnej pracy z ciałem i kontaktowi z przyrodą rozluźnimy ciało i zharmonizujemy system nerwowy.

Każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie przygotować zapas przydatnych ziół na zimę oraz nauczyć się przyrządzać smaczne potrawy oparte na dzikich roślinach.


Co zabrać:

Zapas gazet. Torba bawełniana, ostry nóż lub nożyczki, wygodne ubrania, buty terenowe. Matę do jogi bądź karimatę.

O metodzie nauczania:

Uczymy poprzez doświadczenie. Podczas zajęć każdy z uczestników staje się badaczem przyrody, poznając ją dzięki osobistemu doświadczeniu i pracy grupowej.

gar

Łączymy polską tradycję korzystania z roślin dzikorosnących ze zdobyczami współczesnej farmacji. Nasze metody opierają się na wiedzy botanicznej zdobytej na uniwersytecie oraz na wieloletnich poszukiwaniach kontaktu z przyrodą i wiedzą ludową podczas licznych warsztatów, kursów i pracy własnej.

Naszym celem jest wykształcenie osobistego kontaktu z przyrodą, odnalezienie w niej swojego miejsca i odkrycie bogactwa, które może nam zaoferować. Na tej podstawie możemy budować praktyczną wiedzę zielarską, która będzie nam służyć przez całe życie.

Proces edukacyjny podzieliliśmy na kilka etapów:

1. Patrzenie na przyrodę.
2. Zauważanie i rozpoznawanie roślin.
3. Poznanie właściwości poszczególnych gatunków.
4. Zabranie i przygotowanie roślin do użycia.
5. Zastosowanie ich codziennym życiu, w kuchni i apteczce.

Prowadzą:

Karol Szurdak – etnobotanik,  magister biologii, technik farmacji, od 8 lat pogłębiający swoją wiedzę o roślinach.

Jego przygoda z roślinami leczniczymi zaczęła się w studium farmaceutycznym. Ważnym momentem w jego życiu było poznanie dr. hab. Łukasza Łuczaja i udział w prowadzonych przez niego warsztatach, na których wiedza teoretyczna wzbogacona była o praktykę zbioru i wykorzystania roślin. Swoją wiedzę pogłębiał studiując na Uniwersytecie Jagiellońskim (kierunek biologia i geologia, specjalność ochrona przyrody), jednak nie ograniczał się wyłącznie do zajęć teoretycznych – wielokrotnie brał udział w obozach botanicznych i na spotkaniach sekcji botanicznej koła przyrodników, którą prowadził przez trzy lata. Uczestniczył też w ogólnopolskich konferencjach etnobotanicznych.

Anna Dymarczyk – mgr biologii, absolwentka studiów Biologia z geologią, specjalność: ochrona przyrody, absolwentka polsko-niemieckiego kursu Edukacji w dzikiej przyrodzie (Wildniss Pedagogik), uczestniczka warsztatów Dzikiej Kuchni Łukasza Łuczaja;  trenerka edukacji ekologicznej dzieci i dorosłych (prowadzi warsztaty w przyrodzie od 2008 roku). Założycielka Jalla! Odzyskaj ciało. Twórczyni autorskich warsztatów pracy z ciełem w przyrodzie.

Po więciórkowych lasach biega od szóstego roku życia. Wciaż zachwycona tutejszą przyrodą i niepopoprawnie zakochana w tej ziemi. Nie wyobraża sobie życia w innym miejscu na świecie.

Koszt: 270 zł przy wpłacie zaliczki do 15 kwietnia, po tym terminie: 390zł
Gwarancją miejsca jest wpłata zaliczki wysokości 200 zł.
Zaliczka jest bezzwrotna.

Zapisy:
Kliknij i przejdź do rezerwacji: REZERWUJĘ!

Liczba miejsc na warsztacie jest ograniczona.

Nocleg w prywatnym domu.
Wyżywienie – przygotowujemy wspólnie.

 

2 Responses to Dzikie rośliny jadalne i lecznicze. MAJ

  1. Witam,
    Prosze o podanie terminu i lokalizacji warsztatów Dzikie rośliny jadalne i lecznicze – WIOSNA 2015.
    Dziekuje i pozdrawiam,
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *