Kuchnia pełna miłości – weekend w górach z tradycyjną medycyny chińską. CZERWIEC

Nauczymy Was kulinarnej alchemii:
miłości do gotowania, tak aby potrawy nie tylko bosko smakowały ale również wzmacniały naszą energię życiową i witalność.

Zapraszamy na letni warsztat zdrowego odżywiania i holistycznej wiedzy o zdrowiu w górach:
KUCHNIA PEŁNA MIŁOŚCI
– WITALNOŚĆ, ENERGIA, PASJA.

10-11 czerwca

jedzenie 1

Pośród uroczych górskich krajobrazów zaszyjemy się w ostatnim domu pod lasem by nauczyć się:
– co jeść aby mieć dużo energii i witalności ( konstruowanie indywidualnej diety)

– jak samemu leczyć się dietą i ziołami wg TCM (autodiagnoza)

– jak smacznie i zdrowo gotować ( kuchnia 5 Przemian)

– jak dbać o bliskich stosując odpowiednio dobrane potraw

– jak wykonać podstawowy masaż punktów akupunkturowych w oparciu o filozofię zegara narządów

Warsztat prowadzi mgr Katarzyna Fizia, więc będzie dużo nauki, dużo praktycznej wiedzy i dużo przyjemności dla podniebienia 🙂 Kasia jest weganką. Potrawy przygotowane na warsztacie będą wegańskie natomiast nauczyć się można również diety z uwzględnieniem produktów zwierzęcych.

Na warsztacie nie zabraknie również anty-zastojowych spacerów Jalla! i czasu na relaks :), a także podglądania świetlików!


Program warsztatu:

I dzień (od godz 19:00)

Spotkamy się wieczorem na pysznej kolacji oraz rozpoczniemy warsztat wykładem wprowadzającym na temat m.in. samodiagnozy, niedoborów, nadmiarów, zastojów, teorii Yin i Yang oraz leczniczych właściwości pożywienia i ziół. Każdy uczestnik będzie mógł opisać własny profil zdrowotny i podzielić się potrzebami. Dla chętnych wieczór zakończymy introspekcją wg 5 elementów zgłębiając energię 5 narządów i 5 duchów (tzw. wgląd taoistyczny).


II dzień

Każdy poranek rozpoczynamy pijąc zioła chińskie, zachowując skupienie i ciszę, aż do końca porannych zajęć Jalla! Odzyskaj ciało w przyrodzie, po których przystąpimy do pysznego śniadania, w postaci aromatycznych owsianek.
Po śniadaniu odbędą się wykłady o podanej tematyce. 5 emocji – 5 przemian – 5 narządów – czyli o konstytucji i właściwościach otaczającego nas świata w aspekcie 5 elementów oraz o tym jak leczyć i wzmacniać swoje ciało za pomocą pożywienia oraz ziół i przypraw, a także otaczających nas ludzi, przedmiotów, zwierząt i zachowań, jak nie zachorować i czy choroba w ogóle istnieje. Będziemy także degustować zioła.

Po obiedzie chętne osoby będą mogły skorzystać z wycieczki górskiej oraz zbioru dziko rosnących roślin jadalnych (jeśli dopisze pogoda 😉 ). Następnie przystąpimy do nauki technik poprawiających kondycję zdrowia. Masaż punktów akupunkturowych oraz automasaż wg filozofii zegara narządów – podstawy i zajęcia praktyczne w parach, czyli kiedy go zastosować i jak wykonać. Masaż wykonywany będzie na powierzchni ciała w wygodnym stroju.

Kolacje gotowane są wspólnie zgodnie z filozofią 5 przemian. W trakcie gotowania omawiane będą techniki kulinarne i właściwości przyrządzanych przez uczestników potraw, a także przepisy kulinarne. Jeśli pogoda dopisze ugotujemy potrawę w kociołku na ognisku.


III dzień

Po porannej praktyce na świeżym powietrzu i po śniadaniu odbędzie się wykład: Charakterystyka pór roku w aspekcie odżywiania z uwzględnieniem LATA, witalności, energii i elementu OGNIA – zastosowanie produktów spożywczych w codziennej terapii żywieniowej – czyli co i kiedy jeść, zalecenia dietetyczne w poszczególnych schorzeniach i najczęściej występujących dolegliwościach, właściwości lecznicze podstawowych produktów spożywczych (toniki lecznicze z warzyw, owoców, kasz i ziół).

Warsztat wyjazdowy kończymy wspólnie gotowanym obiadem wg 5 przemian i pożegnaniem o godzinie 15:00.

W czasie wolnym uczestnicy mogą spacerować po pięknej okolicy, górach i łąkach, zbierać zioła pod okiem prowadzącego oraz cieszyć się relaksem na słonecznym ganku naszego domu.

Uczestnicy w trakcie warsztatu mogą skorzystać z porady prowadzącego w wolnym czasie np. w trakcie przerw dotyczących swojego stanu zdrowia, pomocy w samodiagnozie oraz podstawowych spostrzeżeniach dotyczących głównej diagnozy i wskazówek zdrowotnych.

Każdy uczestnik otrzymuje skrypt.


W trakcie warsztatu można poddać się zabiegom akupunktury wykonanym przez prowadzącego w czasie wolnym od zajęć w celach leczniczych za dodatkową opłatą.


Po warsztacie istnieje możliwość nabycia ziół kulinarnych do własnego użytku kulinarnego.


Prowadzi:
kasia fizia
Katarzyna Fizia – mgr dietetyki (ukończyła studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach), dietetyk TCM. Akupunkturę, bańki chińskie i moksę stosuje wspomagająco w terapii pacjentów. Weganka, pasjonatka kulinarna, specjalista z zakresu masażu Gua-Sha, ziół kulinarnych TCM, praktykuje Ping-Shen i jogę kundalini. Kontynuuje rozwój naukowy na studiach doktoranckich (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu). W zakresie TCM dokształca się już od ponad 7 lat w Instytucie Medycyny Chińskiej i Profilaktyki Zdrowia w Krakowie i innych jednostkach. Terapią żywieniową, psychodietetyką oraz diet coachingiem zajmuje się zawodowo już od ponad 8 lat, dietetyką TCM od 2010 roku. Prowadzi autorski cykl warsztatów kulinarnych i rozwojowych w Krakowie, Katowicach i innych miastach Polski pod hasłem Dietetyka TCM dla każdego! Obecnie podjęła 2,5 letnie nauczanie akupunktury klasycznej – Styl jednej igły we Wrocławiu w szkole prowadzonej przez Donalda Halfkennego (Ling Shu Institute for Classical Acupuncture and Chinese Medicine). Praktykę prowadzi w gabinecie w Krakowie, Katowicach oraz innych miastach na zaproszenie.


Kasia o sobie:

„… z czasem odkryłam leczniczą moc kulinarnych ziół po czym całkowicie zatonęłam w energii gotowania wg 5 elementów oraz dostosowywania potraw, metod ich gotowania i doprawiania do stanu energetycznego organizmu. Obserwując naturę, ziemię i pory roku oraz zmiany jakie w nich zachodzą, a także swoje własne ciało i umysł odkrywam wciąż nie poznaną jeszcze do końca olbrzymią wiedzę dotyczącą pokarmu i jego energii. W swojej pracy łączę dietetykę zachodnią z dietetyką TCM diagnozując pacjentów za pomocą wywiadu, oględzin ciała oraz diagnozy z języka i pulsu. Pacjenci, których spotykam na swojej drodze, ciężko chorzy jak i zupełnie zdrowi korzystają z porad dietetycznych chcąc przywrócić równowagę w swoim ciele oraz umyśle. To piękne uczucie kiedy mogę pomóc osobom z wieloletnimi problemami zdrowotnymi wprowadzając do ich diety nowe potrawy oparte o właściwe dla nich produkty. Pracując z pacjentami korzystam z technik tradycyjnej medycyny chińskiej, dietetyki zachodniej oraz z nowoczesnego diet coachingu i elementów psychodietetyki. Uczę pacjentów podstawowych chińskich ćwiczeń, a także wykonuję starochiński masaż Gua-Sha poruszający zastoje i przyspieszający proces leczenia, akupunkturę, moksę, bańki chińskie i Ping Shen. Do diety wprowadzam zioła kulinarne TCM wzmacniające terapię żywieniową oraz w razie potrzeby indywidualne receptury.”

Polecam: https://web.facebook.com/groups/dietetykatcmdl


Miejsce:

Więciórka – wioska w Beskidzie Makowskim, tam gdzie kończy się droga. Śpimy w ostatnim domu we wsi, tuż pod lasem, bez internetu i zasięgu telefonów. Gotujemy zdrowo i pysznie a do tego wegańsko na kuchni opalanej drewnem. Spacerujemy po okolicznych lasach i łąkach. Śpimy na materacach w klimatycznych 4-5 osobowych pokojach na poddaszu. Do dyspozycji uczestników są 2 łazienki ze wszystkimi wygodami cywilizowanego świata. Warunki noclegowe – standard schroniskowy. Trzeba zabrać własny śpiwór. Zobacz krótki film z warsztatów: Film Jalla! w Więciórce! i galerię zdjęć: GALERIA!

Koszt: 420zł,
Przy wpłacie pierwszej raty do 15 maja zniżka: 390 zł.
Dla uczestników kursów w Jalla! zniżka: 350 zł (przy wpłacie do 15.05).

Opłata gwarantująca miejsce w grupie (pierwsza rata) to 200 zł i jest bezzwrotna.

ZAPISY: jallajoga@gmail.com

Warsztat zaczyna się w piątek o 19.00 od wykładu i kolacji. Kończymy w niedzielę o 15.00 wspólnie przygotowanym obiadem wg 5 przemian.

W czasie wolnym oraz po warsztacie można skorzystać z uroków Beskidu Makowskiego spacerując po okolicznych szklakach.